Ankét

 • Erdélyi Fizikatanári Ankét 2023

  Az EmpirX egyesület és a BBTE Magyar Fizika Intézete 2023. október 6-8. között szervezi meg az ankétot Szemelvények a modern fizikából címmel. Az idei rendezvény helyszíne a festői Máramarosban található Izaszacsalon lesz. A Lăcrămioara panzió tágas konferenciatermet biztosít.


  • A korábbi évekhez hasonlóan az ankét programja előadásokból, kötetlen beszélgetésekből, workshopokból és egy kirándulásból áll majd. A részletes program a BBTE Fizika Karának oktatói, magyarországi meghívott előadók és a résztvevő fizikatanárok aktív részvételével alakul majd ki, egyeztetés alapján.
  • Jelentkezésnél előnyben részesítjük azokat a tanárkollégákat, akik előadást vagy bemutatót is vállalnak, továbbá szeretnénk bátorítani azokat a kollégákat is részvételre, akik még korábban nem voltak a rendezvényünkön. Az eddigi ankétokhoz hasonlóan ezen előadások és bemutatók nem feltétlenül kell illeszkedjenek a megjelölt tematikához. Kérjük a jelentkezésnél megjelölni, hogy vállal-e bemutatót.
  • Az ankétra a jelentkezéseket online várjuk augusztus 21-ig. Aki teheti, kérjük, regisztráljon minél hamarabb, hogy a szervezés logisztikai oldalát tudjuk elindítani.
  • A költségek egy részének fedezésére, akárcsak a korábbi években, 75 RON hozzájárulást javasolunk (amit az EmpirX egyesület számlájára kérünk befizetni a jelentkezés elfogadásának visszaigazolása után).
  • Az érkezés pénteken délután, hazaindulás vasárnap ebéd után lesz.

  Programterv


  Helyszín: Lăcrămioara panzió, Izaszacsal 914, Máramaros

  Az ankét a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

  Szervező: az EmpirX Egyesület és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Fizika Kara

  Szervezőcsapat: Néda Zoltán, Sándor Bulcsú, Sárközi Zsuzsa, Borbély Sándor, Járai-Szabó Ferenc


  Szervezők

  Támogatók

 • Erdélyi Fizikatanári Ankét 2022
 • Erdélyi Magyar Fizikatanári Ankét 2019

  Beszámoló

  Szeptember utolsó hétvégéjén került megrendezésre a Kolozs megyei Kalotaszentkirályon az Erdélyi Magyar Fizikatanári Ankét, melynek idei témája a Hőtan és molekuláris fizika tegnap és ma volt. A meghívott magyarországi előadókon kívül a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Fizika Intézetének munkatársai és maguk a résztvevő fizikatanárok is megosztották a témával kapcsolatos gondolataikat egymással. 

  Pénteken, szeptember 27-én délután Tunyagi Artúr útmutatásai alapján a résztvevők kipróbálhatták egy 4 órás workshop keretében, hogy hogyan lehet termikus méréseket végezni akár fizikaórán is egy megfelelő szenzor és programozott Arduino-mikrokontroller segítségével. Lazítás és egyben a témára való ráhangolódás jegyében vacsora után Sárközi Zsuzsa vezetésével egy tematikus kvízjáték zajlott, majd Kovács Zoltán beszélt a Firka folyóirat jelenlegi helyzetéről.

  Szombaton, szeptember 28-án délelőtt négy előadásra került sor. Tasnádi Anikó, magyarországi meghívott előadó inspiráló előadásában azt fejtegette, hogy milyen termodinamikai érdekességeket lehet viszonylag közérthetően elmagyarázni a középiskolában, olyanokat, amelyek jelenleg nem képezik a tananyag részét. Bogdán Károly, nagyváradi fizikatanár bemutatta azt a diákjai számára készített nagyszerű 3D-s vizualizációt, amelynek segítségével sokkal könnyebben átláthatók lesznek a különböző termikus folyamatokra érvényes összefüggések az ideális gázok esetén. Kis szünet beiktatásával egy a kutatókat is kíváncsivá tevő előadásban Biró S. Tamás (MTA, Wigner Kutatóintézet) arra kereste a választ, hogy Van-e mindig hőmérséklet?. Ezután néhány trükkösebb, azaz nem éppen egyszerű, de középiskolásokkal megoldható hőtani feladattal kapcsolatosan Honyek Gyula (az egykori magyar fizika-válogatottat nemzetközi versenyekre készítő tanára) mutatott megoldási lehetőségeket. Délután Kalotaszentkirály nevezetesebb épületeit látogatták meg a résztvevők, Okos-Rigó Dénes, helybéli fizikatanár-kollégájuk idegenvezetésével, majd sötétedésig egy kirándulás keretében folytatódott a beszélgetés a tanárok között. Voltak akik csak a Fátyol-vízesésig mentek el, de többen voltak azok, akik addig meg nem álltak, amíg a Fehér Köveket meg nem látták. Vacsora után még egy előadásra került sor, Kovács Kálmán a Budapesti Műszaki Egyetem EIT igazgatója (egykori informatikai és hírközlési miniszter) az űrkutatással és annak jövőjével kapcsolatos témákat feszegetett. Ezt egy kerekasztal-beszélgetés követte a fizikatanár-képzés problémáival kapcsolatosan.

  Vasárnap, szeptember 29-én, egy hosszabb és hét rövidebb előadás hangzott el. Vincze Miklós (Eötvös Loránd Tudományegyetem TTK) egyórás előadása a Hőmérsékletkülönbség-hajtotta áramlások a légkörben, az óceánban és a laboratóriumban címmel a termohalin cirkulációról, a hidegfrontokról és Föld forgása miatt kialakuló planetáris légköri hullámokról nyújtott részletekbe menő információkat, amelyek felhasználásával akár kíserletek is megvalósíthatók majd szakkörön középiskolásokkal, de rengeteg olyan érdekes témát is felvetett az óceáni áramlásokkal kapcsolatosan – földtörténeti szempontból például – ami egy tinédzsert minden bizonnyal leköthet. Félórás előadások következtek ezután, rövid szünetekkel. Pető Mária sepsiszentgyörgyi fizikatanár beszámolt legújabb, a tanítványaival végzett csillagászati méréseiről. Dvoracsek Ágoston nagyenyedi fizikatanár, aki többek között a fizikatörténeti kérdések lelkes rajongója, most is egy régi fizika-könyvben fellelhető érdekes hőtani kérdésre mutatott rá. Különösen érdekes volt látni, hogy mit gondoltak a tudósok a Nap által termelt hőmennyiségről, amíg az atommag-fúzióról az emberiség mit sem sejtett. Király Andrea adjunktus (ELTE Fizika Tanítása Kutatócsoport) az atmoszférikus örvényekkel kapcsolatosan mutatta be, hogy mit lehet középiskolai szinten tanítani és azt milyen módszerekkel javasolja. Fülöp Csilla, mint kémia főszakosoknak fizika fakultációt tartó középiskolai tanár Egy fizikatanár kémia-szerű gondolatai címmel mutatta be mindazt a kémiához kapcsolódó hőtant, amit egy kémia iránt érdeklődő diákcsoporttal körül szoktak járni. Ezt követően Komáromi Annamária tanárnő tartott egy bemutatót arról, hogy hogyan modellezték a GRACE-FO műholdpárost az iskolában Arduino segítségével, majd egyéb, a hőtan témakörébe sorolható és az űrkutatással kapcsolatos kísérletekről beszélt. Rövid szünet után Vörös Alpár kolozsvári fizikatanár ajánlotta jógyakorlatként a panel-vitát az energiaforrrásainkkal kapcsolatosan, amit a saját tanulóival már több éve gyakorolnak, és amelynek során a tanulóknak alkalmuk adódik felfedezve tanulni, ugyanakkor szerepjátékon belül érzelmileg is ehhez mostanság nagyon divatos témához kapcsolódni, valamint sok tévhitet eloszlatni. A kiselőadások sorát Baranyai Kláráé zárta, aki a természetben oly gyakran előforduló örvényesség kérdéskörét járta körbe diákjaival, és kísérleteztek is. Videofelvételeken láthatták ezeket a résztvevők is.

  Összegezve, az ankét 2019-es évi kiadása egy tartalmas és kellemes légkörű fizikatanári találkozó volt, amelyen sikerült jó ötleteket kapni és adni a hőtan tanításával kapcsolatosan a motiválástól, a különböző alkalmazható módszereken keresztül azokig az anyagrészekig, amik a tulajdonképpeni iskolai tananyagból hiányoznak, de a fiatalokat biztosan inkább érdeklik aktualitásuk miatt avagy csak azért mert a manapság hozzáférhető technikai felszereltséggel újszerűen lehet megközelíteni. Hasznos volt a rendezvény az erdélyszerte a tanév során tervezett fizikaversenyek, tudományos diákkonferenciák és egyéb rendezvények időpontjának egyeztetése szempontjából is.

  A szervezők (az EmpirX Egyesület, az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottsága és a BBTE Magyar Fizika Intézete) köszönetüket fejezték ki a Bethlen Gábor Alapnak és a Rulmenți Suedia Kft.-nek a rendezvény anyagi támogatásáért.


  Szervezők

  Támogatók


  Kedves Kollégák!

  2019. szeptember 27. – 29. között ismét megrendezésre kerül az Erdélyi Fizikatanári Ankét, ahova nagy szeretettel várjuk az érdeklődő erdélyi fizikatanárokat. Az ankét idei témája Hőtan és molekuláris fizika tegnap és ma, helyszíne idén a kalotaszentkirályi Püspök Panzió.

  Az előző évekhez hasonlóan a progam előadásokból, kötetlen beszélgetésekből és egy kirándulásból áll majd. Érkezés pénteken délután, hazaindulás vasárnap ebéd után lesz. Összesen 25 erdélyi középiskolai tanár jelentkezését tudjuk elfogadni. A részletes program a BBTE Fizika Karának oktatói, magyarországi meghívott előadók és a résztvevő fizikatanárok aktív részvételevel alakul majd ki, egyeztetés alapján. Jelentkezésnél előnyben részesítjük azokat a tanárkollégákat, akik előadást vagy bemutatót is vállalnak. Az eddigi ankétokhoz hasonlóan ezen előadások és bemutatók nem feltétlenül kell illeszkedjenek a megjelölt tematikához. Kérjük a jelentkezésnél megjelölni, hogy vállal-e bemutatót. 

  Az ankét a BGA (Bethlen Gábor Alap) támogatásával valósul meg, de a költségek egy részének fedezésére, akárcsak a tavalyi évben, 75 RON részvételi díjat javasolunk (amit az EmpirX egyesület számlájara kérünk befizetni a jelentkezés elfogadása/visszaigazolása után). 

  A jelentkezéseket online várjuk 2019. július 15-ig.

  A rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseiket e-mailben várjuk a bulcsu.sandor@phys.ubbcluj.ro vagy a sarkozi@phys.ubbcluj.ro címre.

  Szervezőcsapat: Néda Zoltán, Sándor Bulcsú, Sárközi Zsuzsa

 • Erdélyi Magyar Fizikatanári Ankét 2018

  Beszámoló

  Az EmpirX Egyesület, a Magyar Tudományos Akadémia Kolozsvári Területi Bizottsága és a kolozsvári BBTE Fizika Kara közös szervezésében szeptember 28. és 30. között a parajdi Urbán Andor Konferencia-központban került sor az idei Erdélyi Fizikatanári Ankétra, amelyen a 27 magyar fizikatanár mellett egyetemi oktatók és magyarországi előadók is részt vettek, a konferencia összlétszáma összesen 38 fő volt. Az ankét ezalkalommal a klasszikus mechanikáról és annak modern témáiról szólt. A péntek délutáni érkezést követően gyakorlati tevékenység zajlott, amelyet dr. Tunyagi Arthur (BBTE, Fizika Kar) tartott: a mechanikai mérésekben használt érzékelők alkalmazásait mutatta be. Ezeket a programozható Arduino-chipeket még vacsora után is, több típusú alkalmazásban vizsgálták a tanárok, kis csoportokban dolgozva. A foglalkozás után még két kiselőadás következett. Szombaton reggel dr. Járai-Szabó Ferenc (BBTE, Fizika Kar) a dinamikai rendszerekről és azok elméleti vizsgálatáról beszélt, amely bevezetőként szolgált a következő rendkívül érdekes előadáshoz: Káosz – törvényszerűség és véletlenszerűség, amelyet dr. Nagy Péter, a kecskeméti Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának tanára tartott. A tervezett programmal ellentétben, a közeledő eső miatt, az eredetileg délutánra tervezett kirándulás következett, majd ebéd után került sor a péntek estéről elmaradt, és a program szerint délelőttre tervezett előadásokra. A kirándulás célpontja a Görgényi-havasokban 1297 méter magasan fekvő Bogdán-csúcs volt. A merészebbek a meredek sípályát követve, a szerényebbek a szerpentines úton értek célhoz. A kirándulás jó alkalom volt az ismerkedésre, kapcsolatteremtésre, beszélgetésekre. A szombat délután plenáris előadását budapesti meghívottunk, Kovács Kálmán (BME, Villamosmérnöki és Informatikai Kar) tartotta, címe: Űrkutatásról – magyar vonatkozásokkal. Mint minden alkalommal, most is nagy érdeklődéssel követtük Honyek Gyula (ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, Budapest) meglepő fizikai feladatait. A résztvevő középiskolai tanárok is érdekes előadásokkal lepték meg a hallgatóságot, ezekből a teljesség igénye nélkül említek pár témát: égi mechanika, érdekességek a körmozgásról LEGO robottal és Trackerrel, infra fény és ultra hang a fizikaórákon,  újragondolt ókori fizikai kísérletek. Volt aki arról számolt be, hogy hogyan lehet levezetni egy vitát az osztályteremben az energia ésszerű felhasználásáról, hogy hogyan alkalmazható a mobiltelefon fizikaórákon, és hogy hogyan lehet a gyermekjátékokat bevonni a mechanika tanításába. Vasárnap a BBTE Fizika Karáról dr. Sándor Bulcsú dinamikai rendszereket mutatott be (egyszerű robotokkal támasztva alá előadását), dr. Néda Zoltán a Brown-mozgás modellezéséről beszélt, dr. Nagy László pedig arról, hogy mennyire érvényes a klasszikus mechanika a mikrorészecskék esetében. A résztvevők közben elbeszélgettek a fizikatanítás aktuális problémáiról és egyeztették a tanév során betervezett különböző versenyek időpontjait is. A rendezvény támogatói: a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Tudományos Akadémia Kolozsvári Területi Bizottsága és az SKF Rulmenți Suedia Kft.  2018. szeptember 28. – 30. között ismét megrendezésre kerül az Erdélyi Fizikatanári Ankét, ahova nagy szeretettel várjuk az érdeklődő erdélyi fizikatanárokat. 

  Az ankét idei témája Klasszikus mechanika és modern témái, helyszíne idén Parajd, az Urbán Andor Református Konferenciaközpont.

  A megszokott programot és stílust  szeretnénk folytatni, előadásokkal, kötetlen beszélgetésekkel és kirándulással. A megszokott programunk szerint érkezés pénteken délutan, hazaindulas vasárnap ebéd után lesz. Összesen 25 erdélyi középiskolai tanár jelentkezését tudjuk elfogadni. A részletes program a BBTE Fizika Karának oktatói, magyarországi meghívott előadók és a résztvevő fizikatanárok aktív részvételevel alakul majd ki, egyeztetés alapján. A tervezett előadás-témák közül: biomechanika, égi mechanika, mechatronika, kaotikus dinamika, áramlások fizikája. Jelentkezésnél előnyben részesítjük azokat a tanárkollégákat, akik előadást vagy bemutatót is vállalnak. Az eddigi ankétokhoz hasonlóan ezen előadások és bemutatók nem feltétlenül kell illeszkedjenek a megjelölt tematikához. Kérjük a jelentkezésnél megjelölni, hogy vállal-e bemutatót. 

  Az ankét részben a BGA (Bethlen Gábor Alap) támogatásával valósul meg, de a költségek egy részének fedezésére, akárcsak a tavalyi évben, 75 RON részvételi díjat is kérnünk kell majd a résztvevőktől (amit az EmpirX egyesület számlájara kérünk befizetni a jelentkezés elfogadása/visszaigazolása után). 

  A jelentkezéseket online várjuk 2018. június 15.-ig.

  A rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseiket e-mailben várjuk a bulcsu.sandor@phys.ubbcluj.ro vagy a sarkozi@phys.ubbcluj.ro címre.

  Szervezőcsapat: Sárközi Zsuzsa, Sándor Bulcsú, Néda Zoltán

 • Erdélyi Fizikatanári Ankét 2017

  2017 szeptember 29 és október 1 között ismét megrendezésre került az Erdélyi Fizikatanári Ankét. Az ankét idei témája Digitális adatgyűjtés fizikai kísérletekhez a középiskolában volt, helyszíne pedig a kellemesen elszigetelt Szilágy megyei Sztána, azon belül is az Orgonapanzió.

  A megszokott programot és stílust követtük előadásokkal, kötetlen beszélgetésekkel és kirándulással (Sárkányok kertje, Csigadomb). A megszokott programunk szerint érkezés pénteken délutan, hazaindulas vasárnap ebéd után volt. Összesen 17 középiskolában oktató tanár jelentkezését tudtuk elfogadni. A részletes program a BBTE Fizika Karának oktatói, magyarországi meghívott előadók és a résztvevő fizikatanárok aktív részvételevel alakult ki.


  Szeptember 29, péntek

  15.00-17.00    érkezés és kötetlen beszélgetések

  17.00-17.30    Vörös AlpárA szabadulószoba mint oktatási módszer

  17.30-18.00    Kapusi DénesSzínek a digitális hétköznapjainkban

  10.00-18.30    Rend ErzsébetA kreativitás megnyilvánulása a diákok által készített eszközöknél

  18.30-19.00    szünet

  19.00-19.30    Csernovszky ZoltánAz iránytű harmonikus rezgésétől kaotikus mozgásáig

  19.30-20.00    Finta ZsanettA fény vizsgálata okostelefon segítségével

  20.00-21.00    vacsora

  21.00-21.30    Kovács ZoltánA fizika képzelőerőn alapuló oktatása

  21.30-22.30    programtervezetek/kerekasztal beszelgetesek  

  Szeptember 30, szombat

  8.00-9.30        reggeli

  9.30-11.00      Biró TamásAz entrópiáról: a fekete lyukaktól a népszerűségi statisztikákig

  11.00-11.30    kávészünet

  11.30-12.00    Baranyai KláraHansgsebesség mérése egyszerűen és olcsón

  12.00-12.30    Albert BalázsSzabadesés tanulmányozása a VidAnalysis alkalmazás segítségével

  12.30-13.30    Honyek GyulaAzt hisszük, hogy jól tudjuk?

  13.30-14.30    ebéd

  14.30-20.00    kirándulás (Sárkányok kertje)

  20.00-21.00    vacsora

  21.00-21.30    Kozma TamásA LabCamera alkalmazás

  21.30-22.00    Pisák-Lukáts KatalinOlcsón és okosan

  Október 1, vasárnap

  8.00-9.00        reggeli

  9.00-10.30      Nádori GergelyMikrokontrollerek a tanításban

  10.30-11.00    kávészünet

  11.00-13.30    Tunyagi ArturDigitális adatgyűjtés Arduino rendszer segítségével (gyakorlat)

  13.30-15.00    ebéd

  15.00              hazaindulás


  Beszámoló

  Idén is a Szilágy megyei Sztánán, az Orgona Panzióban rendezte meg az EmpirX Egyesület és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Fizika Intézete 2017. szeptember 29 – október 1 között az Erdélyi magyar fizikatanári ankétot „Digitális adatgyűjtés fizikai kísérletekhez a középiskolában” címmel. A találkozó szakmai megvalósítása hazai és magyarországi kutatók és pedagógusok bevonásával történt. A rendezvényen idén 13 erdélyi és 4 magyarországi fizikatanár vett részt, akik közül összesen 9-en tartottak egy-egy rövid előadást, nagyrészt általuk alkalmazott oktatási módszerekről, osztályukban végzett digitális mérésekről, tanulóik által összeállított kísérletekről, és mindezekkel kapcsolatos tapasztalataikról. Ezeken kívül még 5 meghívott előadó kötötte le a résztvevők figyelmét fizikával és a fizika tanításával kapcsolatos előadásokon. Zárásként egy gyakorlati foglalkozásra (workshopra) is sor került.

  Időrendi sorrendben, dióhéjban: pénteken este megismertük a „szabadulószobát” mint oktatási módszert, érdekes információkat szereztünk a színek digitális előállításáról, a kreativitás megnyilvánulásáról a diákok által készített eszközök megtervezésében. Megtudtuk hogyan lehet eljutni az iránytű rezgéseitől a kaotikus mozgás tanulmányozásáig, miként lehet vizsgálni a fényt okostelefon segítségével, illetve hogyan lehet az iskolában néhány klasszikus fizikakísérletet elvégezni okostelefonnal, és milyen a fizika képzelőerőn alapuló oktatása. Ezek után a jelenlevő tanárok megbeszélték az erdélyi magyar iskolákban megrendezésre kerülő fizikaversenyek időpontjait és a velük kapcsolatos teendőket. Szombaton Biró Tamás Sándor (a MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézetének igazgatóhelyettese) érdekfeszítő előadásával kezdődött a program: „Az entrópiáról: a fekete lyukaktól a népszerűségi statisztikákig”. A bonyolultabb matematikai levezetések sokunkban felelevenítették az egyetemi éveket, hiszen a középiskolai fizikában ritkán folyamodunk magasabb szintű matematikához. Ezután lazítottunk egy kicsit, megtudtuk, hogyan lehet hangsebességet mérni egyszerűen és olcsón és hogyan tanulmányozható a szabadesés a VidAnalysis alkalmazás segítségével. Érdeklődéssel vártuk Honyek Gyula tanár úr előadását: Azt hiszük, hogy jól tudjuk?  Ezúttal is furfangos feladatokkal lepett meg minket! A szomabt délutáni program kirándulást igért a részvevőnek, akik érdeklődésüknek megfelelően 2 csoportra oszlottak. Egyik csapat a Riszegtető felé vette útját, de végül csak a Csigadombig jutott el, a másik távolabbra merészkedett és autóval eljutott az almásgalgói Sárkányok Kertjébe, ahol megcsodálta a különös alakú sziklaképződményeket. Az esti előadások előtt kipróbáltuk a „krumpliágyút”, amelyet Baranyai Klára magyarországi kolleganőnk diákjai készítettek. A nap késő esti előadásai a LabCamera alkalmazását illetve a hangsebesség egyszerű mérését mutatták be. Vasárnap délelőtt a meghirdetett témát szigorúan követő előadást hallgathattunk meg, Nádori Gergely (Alternatív Közgazdasági Gimnázium) bemutatta miként használhatóak az oktatásban a mikrokontrollerek, majd gyakorlati tevékenységgel zártuk a programot – minden résztvevő építhetett mikrokontroller által vezérelt áramkört. Ez utóbbi foglalkozást Tunyagi Artur (BBTE Magyar Fizika Intézet) vezette. Azt megláttuk, hogy hogyan lehet digitális adatgyűjtést végezni Arduino rendszer segítségével. 

  A szervezők hálásan köszönik a rendezvény tamogatóinak az anyagi hozzájárulást: a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és az SKF Rulmenti Suedia Kft.-nek. Hálásak vagyunk Dvorácsek Ágostonnak a rendezvényről a Szabadság napilap hasábjain megjelent cikkéért is.