Erdélyi Magyar Fizikatanári Ankét 2019

Beszámoló

Szeptember utolsó hétvégéjén került megrendezésre a Kolozs megyei Kalotaszentkirályon az Erdélyi Magyar Fizikatanári Ankét, melynek idei témája a Hőtan és molekuláris fizika tegnap és ma volt. A meghívott magyarországi előadókon kívül a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Fizika Intézetének munkatársai és maguk a résztvevő fizikatanárok is megosztották a témával kapcsolatos gondolataikat egymással. 

Pénteken, szeptember 27-én délután Tunyagi Artúr útmutatásai alapján a résztvevők kipróbálhatták egy 4 órás workshop keretében, hogy hogyan lehet termikus méréseket végezni akár fizikaórán is egy megfelelő szenzor és programozott Arduino-mikrokontroller segítségével. Lazítás és egyben a témára való ráhangolódás jegyében vacsora után Sárközi Zsuzsa vezetésével egy tematikus kvízjáték zajlott, majd Kovács Zoltán beszélt a Firka folyóirat jelenlegi helyzetéről.

Szombaton, szeptember 28-án délelőtt négy előadásra került sor. Tasnádi Anikó, magyarországi meghívott előadó inspiráló előadásában azt fejtegette, hogy milyen termodinamikai érdekességeket lehet viszonylag közérthetően elmagyarázni a középiskolában, olyanokat, amelyek jelenleg nem képezik a tananyag részét. Bogdán Károly, nagyváradi fizikatanár bemutatta azt a diákjai számára készített nagyszerű 3D-s vizualizációt, amelynek segítségével sokkal könnyebben átláthatók lesznek a különböző termikus folyamatokra érvényes összefüggések az ideális gázok esetén. Kis szünet beiktatásával egy a kutatókat is kíváncsivá tevő előadásban Biró S. Tamás (MTA, Wigner Kutatóintézet) arra kereste a választ, hogy Van-e mindig hőmérséklet?. Ezután néhány trükkösebb, azaz nem éppen egyszerű, de középiskolásokkal megoldható hőtani feladattal kapcsolatosan Honyek Gyula (az egykori magyar fizika-válogatottat nemzetközi versenyekre készítő tanára) mutatott megoldási lehetőségeket. Délután Kalotaszentkirály nevezetesebb épületeit látogatták meg a résztvevők, Okos-Rigó Dénes, helybéli fizikatanár-kollégájuk idegenvezetésével, majd sötétedésig egy kirándulás keretében folytatódott a beszélgetés a tanárok között. Voltak akik csak a Fátyol-vízesésig mentek el, de többen voltak azok, akik addig meg nem álltak, amíg a Fehér Köveket meg nem látták. Vacsora után még egy előadásra került sor, Kovács Kálmán a Budapesti Műszaki Egyetem EIT igazgatója (egykori informatikai és hírközlési miniszter) az űrkutatással és annak jövőjével kapcsolatos témákat feszegetett. Ezt egy kerekasztal-beszélgetés követte a fizikatanár-képzés problémáival kapcsolatosan.

Vasárnap, szeptember 29-én, egy hosszabb és hét rövidebb előadás hangzott el. Vincze Miklós (Eötvös Loránd Tudományegyetem TTK) egyórás előadása a Hőmérsékletkülönbség-hajtotta áramlások a légkörben, az óceánban és a laboratóriumban címmel a termohalin cirkulációról, a hidegfrontokról és Föld forgása miatt kialakuló planetáris légköri hullámokról nyújtott részletekbe menő információkat, amelyek felhasználásával akár kíserletek is megvalósíthatók majd szakkörön középiskolásokkal, de rengeteg olyan érdekes témát is felvetett az óceáni áramlásokkal kapcsolatosan – földtörténeti szempontból például – ami egy tinédzsert minden bizonnyal leköthet. Félórás előadások következtek ezután, rövid szünetekkel. Pető Mária sepsiszentgyörgyi fizikatanár beszámolt legújabb, a tanítványaival végzett csillagászati méréseiről. Dvoracsek Ágoston nagyenyedi fizikatanár, aki többek között a fizikatörténeti kérdések lelkes rajongója, most is egy régi fizika-könyvben fellelhető érdekes hőtani kérdésre mutatott rá. Különösen érdekes volt látni, hogy mit gondoltak a tudósok a Nap által termelt hőmennyiségről, amíg az atommag-fúzióról az emberiség mit sem sejtett. Király Andrea adjunktus (ELTE Fizika Tanítása Kutatócsoport) az atmoszférikus örvényekkel kapcsolatosan mutatta be, hogy mit lehet középiskolai szinten tanítani és azt milyen módszerekkel javasolja. Fülöp Csilla, mint kémia főszakosoknak fizika fakultációt tartó középiskolai tanár Egy fizikatanár kémia-szerű gondolatai címmel mutatta be mindazt a kémiához kapcsolódó hőtant, amit egy kémia iránt érdeklődő diákcsoporttal körül szoktak járni. Ezt követően Komáromi Annamária tanárnő tartott egy bemutatót arról, hogy hogyan modellezték a GRACE-FO műholdpárost az iskolában Arduino segítségével, majd egyéb, a hőtan témakörébe sorolható és az űrkutatással kapcsolatos kísérletekről beszélt. Rövid szünet után Vörös Alpár kolozsvári fizikatanár ajánlotta jógyakorlatként a panel-vitát az energiaforrrásainkkal kapcsolatosan, amit a saját tanulóival már több éve gyakorolnak, és amelynek során a tanulóknak alkalmuk adódik felfedezve tanulni, ugyanakkor szerepjátékon belül érzelmileg is ehhez mostanság nagyon divatos témához kapcsolódni, valamint sok tévhitet eloszlatni. A kiselőadások sorát Baranyai Kláráé zárta, aki a természetben oly gyakran előforduló örvényesség kérdéskörét járta körbe diákjaival, és kísérleteztek is. Videofelvételeken láthatták ezeket a résztvevők is.

Összegezve, az ankét 2019-es évi kiadása egy tartalmas és kellemes légkörű fizikatanári találkozó volt, amelyen sikerült jó ötleteket kapni és adni a hőtan tanításával kapcsolatosan a motiválástól, a különböző alkalmazható módszereken keresztül azokig az anyagrészekig, amik a tulajdonképpeni iskolai tananyagból hiányoznak, de a fiatalokat biztosan inkább érdeklik aktualitásuk miatt avagy csak azért mert a manapság hozzáférhető technikai felszereltséggel újszerűen lehet megközelíteni. Hasznos volt a rendezvény az erdélyszerte a tanév során tervezett fizikaversenyek, tudományos diákkonferenciák és egyéb rendezvények időpontjának egyeztetése szempontjából is.

A szervezők (az EmpirX Egyesület, az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottsága és a BBTE Magyar Fizika Intézete) köszönetüket fejezték ki a Bethlen Gábor Alapnak és a Rulmenți Suedia Kft.-nek a rendezvény anyagi támogatásáért.


Szervezők

Támogatók


Kedves Kollégák!

2019. szeptember 27. – 29. között ismét megrendezésre kerül az Erdélyi Fizikatanári Ankét, ahova nagy szeretettel várjuk az érdeklődő erdélyi fizikatanárokat. Az ankét idei témája Hőtan és molekuláris fizika tegnap és ma, helyszíne idén a kalotaszentkirályi Püspök Panzió.

Az előző évekhez hasonlóan a progam előadásokból, kötetlen beszélgetésekből és egy kirándulásból áll majd. Érkezés pénteken délután, hazaindulás vasárnap ebéd után lesz. Összesen 25 erdélyi középiskolai tanár jelentkezését tudjuk elfogadni. A részletes program a BBTE Fizika Karának oktatói, magyarországi meghívott előadók és a résztvevő fizikatanárok aktív részvételevel alakul majd ki, egyeztetés alapján. Jelentkezésnél előnyben részesítjük azokat a tanárkollégákat, akik előadást vagy bemutatót is vállalnak. Az eddigi ankétokhoz hasonlóan ezen előadások és bemutatók nem feltétlenül kell illeszkedjenek a megjelölt tematikához. Kérjük a jelentkezésnél megjelölni, hogy vállal-e bemutatót. 

Az ankét a BGA (Bethlen Gábor Alap) támogatásával valósul meg, de a költségek egy részének fedezésére, akárcsak a tavalyi évben, 75 RON részvételi díjat javasolunk (amit az EmpirX egyesület számlájara kérünk befizetni a jelentkezés elfogadása/visszaigazolása után). 

A jelentkezéseket online várjuk 2019. július 15-ig.

A rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseiket e-mailben várjuk a bulcsu.sandor@phys.ubbcluj.ro vagy a sarkozi@phys.ubbcluj.ro címre.

Szervezőcsapat: Néda Zoltán, Sándor Bulcsú, Sárközi Zsuzsa


Közzétéve

itt: