Erdélyi Fizikatanári Ankét 2017

2017 szeptember 29 és október 1 között ismét megrendezésre került az Erdélyi Fizikatanári Ankét. Az ankét idei témája Digitális adatgyűjtés fizikai kísérletekhez a középiskolában volt, helyszíne pedig a kellemesen elszigetelt Szilágy megyei Sztána, azon belül is az Orgonapanzió.

A megszokott programot és stílust követtük előadásokkal, kötetlen beszélgetésekkel és kirándulással (Sárkányok kertje, Csigadomb). A megszokott programunk szerint érkezés pénteken délutan, hazaindulas vasárnap ebéd után volt. Összesen 17 középiskolában oktató tanár jelentkezését tudtuk elfogadni. A részletes program a BBTE Fizika Karának oktatói, magyarországi meghívott előadók és a résztvevő fizikatanárok aktív részvételevel alakult ki.


Szeptember 29, péntek

15.00-17.00    érkezés és kötetlen beszélgetések

17.00-17.30    Vörös AlpárA szabadulószoba mint oktatási módszer

17.30-18.00    Kapusi DénesSzínek a digitális hétköznapjainkban

10.00-18.30    Rend ErzsébetA kreativitás megnyilvánulása a diákok által készített eszközöknél

18.30-19.00    szünet

19.00-19.30    Csernovszky ZoltánAz iránytű harmonikus rezgésétől kaotikus mozgásáig

19.30-20.00    Finta ZsanettA fény vizsgálata okostelefon segítségével

20.00-21.00    vacsora

21.00-21.30    Kovács ZoltánA fizika képzelőerőn alapuló oktatása

21.30-22.30    programtervezetek/kerekasztal beszelgetesek  

Szeptember 30, szombat

8.00-9.30        reggeli

9.30-11.00      Biró TamásAz entrópiáról: a fekete lyukaktól a népszerűségi statisztikákig

11.00-11.30    kávészünet

11.30-12.00    Baranyai KláraHansgsebesség mérése egyszerűen és olcsón

12.00-12.30    Albert BalázsSzabadesés tanulmányozása a VidAnalysis alkalmazás segítségével

12.30-13.30    Honyek GyulaAzt hisszük, hogy jól tudjuk?

13.30-14.30    ebéd

14.30-20.00    kirándulás (Sárkányok kertje)

20.00-21.00    vacsora

21.00-21.30    Kozma TamásA LabCamera alkalmazás

21.30-22.00    Pisák-Lukáts KatalinOlcsón és okosan

Október 1, vasárnap

8.00-9.00        reggeli

9.00-10.30      Nádori GergelyMikrokontrollerek a tanításban

10.30-11.00    kávészünet

11.00-13.30    Tunyagi ArturDigitális adatgyűjtés Arduino rendszer segítségével (gyakorlat)

13.30-15.00    ebéd

15.00              hazaindulás


Beszámoló

Idén is a Szilágy megyei Sztánán, az Orgona Panzióban rendezte meg az EmpirX Egyesület és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Fizika Intézete 2017. szeptember 29 – október 1 között az Erdélyi magyar fizikatanári ankétot „Digitális adatgyűjtés fizikai kísérletekhez a középiskolában” címmel. A találkozó szakmai megvalósítása hazai és magyarországi kutatók és pedagógusok bevonásával történt. A rendezvényen idén 13 erdélyi és 4 magyarországi fizikatanár vett részt, akik közül összesen 9-en tartottak egy-egy rövid előadást, nagyrészt általuk alkalmazott oktatási módszerekről, osztályukban végzett digitális mérésekről, tanulóik által összeállított kísérletekről, és mindezekkel kapcsolatos tapasztalataikról. Ezeken kívül még 5 meghívott előadó kötötte le a résztvevők figyelmét fizikával és a fizika tanításával kapcsolatos előadásokon. Zárásként egy gyakorlati foglalkozásra (workshopra) is sor került.

Időrendi sorrendben, dióhéjban: pénteken este megismertük a „szabadulószobát” mint oktatási módszert, érdekes információkat szereztünk a színek digitális előállításáról, a kreativitás megnyilvánulásáról a diákok által készített eszközök megtervezésében. Megtudtuk hogyan lehet eljutni az iránytű rezgéseitől a kaotikus mozgás tanulmányozásáig, miként lehet vizsgálni a fényt okostelefon segítségével, illetve hogyan lehet az iskolában néhány klasszikus fizikakísérletet elvégezni okostelefonnal, és milyen a fizika képzelőerőn alapuló oktatása. Ezek után a jelenlevő tanárok megbeszélték az erdélyi magyar iskolákban megrendezésre kerülő fizikaversenyek időpontjait és a velük kapcsolatos teendőket. Szombaton Biró Tamás Sándor (a MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézetének igazgatóhelyettese) érdekfeszítő előadásával kezdődött a program: „Az entrópiáról: a fekete lyukaktól a népszerűségi statisztikákig”. A bonyolultabb matematikai levezetések sokunkban felelevenítették az egyetemi éveket, hiszen a középiskolai fizikában ritkán folyamodunk magasabb szintű matematikához. Ezután lazítottunk egy kicsit, megtudtuk, hogyan lehet hangsebességet mérni egyszerűen és olcsón és hogyan tanulmányozható a szabadesés a VidAnalysis alkalmazás segítségével. Érdeklődéssel vártuk Honyek Gyula tanár úr előadását: Azt hiszük, hogy jól tudjuk?  Ezúttal is furfangos feladatokkal lepett meg minket! A szomabt délutáni program kirándulást igért a részvevőnek, akik érdeklődésüknek megfelelően 2 csoportra oszlottak. Egyik csapat a Riszegtető felé vette útját, de végül csak a Csigadombig jutott el, a másik távolabbra merészkedett és autóval eljutott az almásgalgói Sárkányok Kertjébe, ahol megcsodálta a különös alakú sziklaképződményeket. Az esti előadások előtt kipróbáltuk a „krumpliágyút”, amelyet Baranyai Klára magyarországi kolleganőnk diákjai készítettek. A nap késő esti előadásai a LabCamera alkalmazását illetve a hangsebesség egyszerű mérését mutatták be. Vasárnap délelőtt a meghirdetett témát szigorúan követő előadást hallgathattunk meg, Nádori Gergely (Alternatív Közgazdasági Gimnázium) bemutatta miként használhatóak az oktatásban a mikrokontrollerek, majd gyakorlati tevékenységgel zártuk a programot – minden résztvevő építhetett mikrokontroller által vezérelt áramkört. Ez utóbbi foglalkozást Tunyagi Artur (BBTE Magyar Fizika Intézet) vezette. Azt megláttuk, hogy hogyan lehet digitális adatgyűjtést végezni Arduino rendszer segítségével. 

A szervezők hálásan köszönik a rendezvény tamogatóinak az anyagi hozzájárulást: a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és az SKF Rulmenti Suedia Kft.-nek. Hálásak vagyunk Dvorácsek Ágostonnak a rendezvényről a Szabadság napilap hasábjain megjelent cikkéért is.


Közzétéve

itt: